top of page

Amiş Dostluk Ekmeği


Canım annemin aldığı Dostluk Ekmeği kitabını okuyorum şu günlerde... Kitabın içinde Amiş Dostluk ekmeği tarifi de yer alıyor. 10 gün boyunca bekletilen hamur, 10.günün sonunda 4 eşit parçaya bölünüyor, birini kendiniz için pişiriyorsunuz kalan 3 tanesini sevdiklerinize dağıtıyorsunuz, onlar da 10 günlük bir süreçten sonra ekmeklerini yapıp yine aynı şekilde dağıtıyorlar. Ben çok sevdim bu fikri! Ve kitabı bitirmeden hemen uygulamak istedim. Aslında ekmekten ziyade lezzetli bir kek diyebilirim, rejim yaptığım şu günlerde bunu yapmak ne kadar akıllıca tartışılır tabii ama o kadar güzel bir tadı var ki insan tüm kalorilere değer diyor :) Kitabı almayanlar için tarifi burada paylaşıyorum, belki sizler de dostlarınızla böyle güzel ve leziz bir paylaşımda bulunmak istersiniz...

Eğer size başlangıç hamurunu veren kimse olmadıysa mayalı hamuru kendiniz başlatabiliyorsunuz. Ben de öyle yaptım ve aşağıdaki tarifi uygulayarak mayalı hamurumu ortaya çıkardım...


~ AMİŞ DOSTLUK EKMEĞİ HAMURU ~


Malzemeler:


1 paket (10gr.) kuru maya (instant olmayandan)

1/4 su bardağı ılık su

1 su bardağı un

1 su bardağı beyaz toz şeker

1 su bardağı süt


Yapılışı:


1. Küçük bir kasede mayayı suyla çözdürün ve on dakika bekletin.

2. Cam, plastik veya seramik bir kaba unla şekeri döküp iyice karıştırın.

3. Daha sonra yavaşça sütü ve çözülmüş mayayı ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra kabın üzerini güzelce örterek kabarcıklar oluşana dek oda sıcaklığında bekletin. Bu, on günlük sürecin ilk günüdür.

4. Geri kalan günler içinse hamurunuza Amiş Dostluk Ekmeği tarifindeki adımları uygulayın.



~ AMİŞ DOSTLUK EKMEĞİ TARİFİ ~


Hazırlamış olduğunuz mayalı hamurunuzu oda sıcaklığında tutmaya devam edin. Bu, hamurun kabarıp mayalanması için gereklidir. Hamuru koyduğunuz kabı kapatırken, içerideki havayı tamamen boşalttığınızdan emin olun. Hamuru kesinlikle metal kaşık ya da kase yardımıyla KARIŞTIRMAYIN. Çünkü bu, hamurun mayalanma sürecine zarar verir.


1. Gün: HİÇBİR ŞEY YAPMAYIN

2. Gün: Hamuru karıştırın.

3. Gün: Hamuru karıştırın.

4. Gün: Hamuru karıştırın.

5. Gün: Hamuru karıştırın.

6. Gün: Karışıma bir su bardağı un, 1 su bardağı şeker ve 1 su bardağı süt ekleyerek karıştırın.

7. Gün: Hamuru karıştırın.

8. Gün: Hamuru karıştırın.

9. Gün: Hamuru karıştırın.

10. Gün: Aşağıdaki talimatları takip edin.


1. Hamuru metal olmayan herhangi bir kaseye boşaltın.

2. Yarım su bardağı un, yarım su bardağı şeker ve yarım su bardağı da süt ekleyin.

3. Hamuru 4 eşit parçaya ayırın.

4. Birini kendiniz için ayırın ve diğer üç parçayı da tarifle beraber sevdiklerinize verin.

Benim yaptığım hamur hep böyle akışkan şekildeydi, 4. günde evde olmadığım için karıştırma işlemini yapamamıştım, artık ondan mı bilmiyorum hamur çok fazla kabarmadı, krep hamuru gibi akışkan bir hali vardı...

10. günde hamurumu talimatlara uygun şekilde hazırladım ve 4 eşit parçaya böldüm, 3 tanesini kilitli poşetlere koyup, tarifin birer fotokopisini de ekleyip anneme, teyzeme ve bir arkadaşıma vermek üzere hazırladım. Bu arada kitapta hamuru sevdiklerinize ilk günden vermeyin yazıyor, verdiğimiz zaman da hamurun hangi gününde olduğunu mutlaka söylememiz gerekiyormuş. Örneğin ben anneme hamuru ikinci gününde verdim, verirken de ikinci günü olduğunu belirttim hatta sağlama alıp tarifin üstünde bile gününü işaretledim :) Kendime ayırdığım hamuru da aşağıdaki malzemeleri katarak pişirdim.

Yapılışı:


1. Fırını 170-175 derecede önceden ısıtın.

2. Kalan hamuru kaseye boşalttıktan sonra aşağıdaki malzemeleri ekleyin:


3 yumurta

1 su bardağı sıvı yağ

Yarım su bardağı süt

1 paket vanilya (Ben bir şişe Dr. Oetker vanilya aroması koydum)

2 çay kaşığı tarçın

1 paket kabartma tozu

Yarım çay kaşığı tuz

Yarım çay kaşığı karbonat

2 su bardağı un

1-2 paket puding, istediğiniz tatta olabilir. Puding toz halinde katılacaktır. (İki paket puding bana fazla geldi bu nedenle bir paket vanilyalı puding koydum.)


Tercihen: 1 su bardağı fındık, ceviz veya badem ve 1 su bardağı kuru üzüm (Ben ne ekmekte ne de kekte üzümü hiç sevmediğim için yerine 1 su bardağı gün kurusu ve 1 su bardağı ceviz koydum)

3. İki adet kek kalıbını yağlayın. Kek kalıbınız büyükse bir tanesi de yetecektir. Tercihen: Dikdörtgen kek kalıbı

4. Bir kase içine yarım su bardağı şeker ve 1 buçuk çay kaşığı tarçın koyup karıştırın.

5. Yağladığınız kalıpların içine şeker ve tarçın karışımını serpin.

6. Hamuru kalıbınıza döktükten sonra kalan şeker tarçın karışımını hamurun üzerine dökün.

7. Bir saat kadar ya da hamur tepsinin kenarlarından çözülene veya ortasına batırdığınız bıçak temiz çıkana dek pişirin.

8. Afiyet olsun!

1 saat sonunda ekmeğim fırından çıktı, birini annemlere vermek üzere ayırdım, diğerini hemen kalıptan çıkarıp test ettim :)

Cevizli kayısılı ekmeğim daha doğrusu kekim çoook lezzetliydi, rejim yapmama rağmen iki dilim yememe engel olamadım! Siz de denerseniz şimdiden afiyet olsun diyorum, bu lezzete karşı koyamayacağınıza emin olabilirsiniz ;)

bottom of page